Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Április 21. 07:43, csütörtök | Helyi
Forrás: kadarka.net

A bátaszéki molyhos tölgy lett „Az év európai fája”

A bátaszéki molyhos tölgy lett „Az év európai fája”

Hatalmas szavazatkülönbséggel nyerte meg a bátaszéki molyhos tölgy „Az év európai fája” versenyt, melynek eredményét szerda este hirdették ki a brüsszeli Európai Parlamentben.

Az internetezők 72 653 szavazatot adtak le a molyhos tölgyre, míg a második helyezett csehországi ezeréves hárs 43 451 szavazatot kapott. Ezzel a bátaszéki fa toronymagasan nyerte el az „Az év európai fája” címet, amiért összesen tizenöt ország egy-egy fája versenyzett.

Az internetezők a www.treeoftheyear.org oldalon szavazhattak a fákra február 29-ig, az utolsó héten, vagyis február 22-től a verseny szabályai szerint nem volt látható a szavazás állása. A molyhos tölgy addig mintegy 45 ezer szavazatot kapott, ezzel mintegy 13 ezer szavazattal vezette a versenyt a csehországi ezeréves tölgy előtt, míg korábban volt, hogy kétezer szavazattal volt attól lemaradva.

A versenyben olyan európai országok fái versenyeztek, melyek korábban az adott országban megválasztottak az év fájának. A molyhos tölgy, mely Bátaszék legöregebb, 300-400 évesre becsült fája, tavaly novemberben több mint 6 ezer szavazattal nyerte el a hazai év fája címet Magyarországon.

A megmérettetésen Magyarország mellett Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia és Wales – egy-egy fája vett részt.

A fa története

A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni