Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2021. Január 13. 16:07, szerda | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

A jövő héten elkezdik beadni a második dózist a védőoltásokból Spanyolországban

A jövő héten elkezdik beadni a második dózist a védőoltásokból Spanyolországban

Spanyolországban a jövő héten elkezdik beadni a második dózist a koronavírus elleni védőoltásokból az idősotthonokban - jelentette be Salvador Illa egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón kedden Madridban.

A tárcavezető szavaiból kiderült: a vakcinából egyelőre még nem kapta meg minden jogosult intézmény az első adagokat. Az a cél, hogy ezen a héten minden idősotthonba megérkezzenek az oltóanyagok - hangsúlyozta.

Salvador Illa beszámolt arról, hogy Spanyolország megkapta az első szállítmányt, 35 700 adagot a Moderna gyógyszeripari vállalat vakcinájából.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban eddig több mint 488 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, egy nap alatt számuk 82 ezerrel emelkedett.

Az észak-afrikai Melilla autonóm városban már az összes kiszállított vakcinát beadták, a sor végén a madridi tartomány áll, ahol a rendelkezésre álló oltóanyag 36 százalékát kapták meg az oltási terv első fázisában jogosultak.

A szaktárca napi összesítése szerint továbbra is erőteljesen emelkedik a fertőzöttek száma, 24 óra alatt 14 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a regisztrált esetszám több mint 25 ezerrel emelkedett. A járvány kezdete óta 2,1 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

Egy hét alatt 723-an haltak bele a fertőzésbe, a halálos áldozatok száma 52 683.

Százezer emberből 454-en fertőzöttek átlagosan az országban. A nyugat-spanyolországi Extremadurában a legmagasabb a fertőzöttek aránya, százezerből 1076. A legkedvezőbb a járványügyi helyzet a Kanári-szigeteken, ahol 151 fertőzött jut százezer emberre.

Emelkedik a kórházi kezelése szorulók száma is, jelenleg mintegy 18 ezer pácienst kezelnek egészségügyi intézményben, több mint 2600-an vannak intenzív osztályon.

A kórházak leterheltsége Covid-betegekkel átlagosan 14 százalékos, az intenzív osztályoké pedig 27 százalékos, de néhány tartományban, Katalóniában, Valenciában és La Riojában az intenzív terápiára szorulók aránya meghaladja a negyven százalékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén