Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Április 07. 14:02, kedd | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A koronavírus-betegek öt százalékánál alakul ki tüdőgyulladás

A koronavírus-betegek öt százalékánál alakul ki tüdőgyulladás

A koronavírus-fertőzött betegek öt százalékánál alakul ki különböző súlyosságú tüdőgyulladás - közölte Madurka Ildikó aneszteziológus, intenzív terápiás orvos, tüdőgyógyász az M1-en hétfő esti műsorában.

A szakember azt mondta: a beteg tüdő nagyon változatos, ezért fontos, hogy egyénre szabható legyen a lélegeztetési megoldás.

A tüdőgyógyász úgy fogalmazott, ha a tüdő meggyógyul, és le tudják venni a beteget a lélegeztetőgépről, "csak egy csatát nyernek meg, a háborút nem".

Azt követően ugyanis a betegnek az intenzív osztályon korai rehabilitációra van szüksége, majd más osztályon, később pedig az otthonában is rehabilitációra szorul.

Hogy mindez mennyi időt vesz igénybe, az függ attól is, hogy a beteg eredetileg milyen állapotban volt - közölte, hozzátéve: a teljes regenerálódás egy sportos fiatal esetében is hetekbe telik, míg egy idősebb, eleve beteg szervezet esetében hónapig elhúzódhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.