Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Június 05. 14:20, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Az ellátásbiztonság növelése és a megfizethető energia a kormány egyik legfontosabb célkitűzése

Az ellátásbiztonság növelése és a megfizethető energia a kormány egyik legfontosabb célkitűzése

Az ellátásbiztonság növelése és a megfizethető árú energia biztosítása a kormány egyik legfontosabb célkitűzése a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele mellett - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az első Budapest Geothermal Energy Summit konferencián hétfőn Budapesten.

A miniszer prezentációjában kiemelte, hogy a háború előtt az európai ipar az olcsó orosz energiaforrásokra épült, de ennek a korszaknak vége szakadt. Sok nyugati ország egy másikra cserélte a függőséget - jelezte. Példaként hozta fel, hogy márciusban az Egyesült Államok Európa legnagyobb nyersolaj exportőre is volt az LNG szállítások mellett.

Az európai országok energiaimport-függősége eltérő. Magyarország a 71 százalékos uniós átlag felett áll, energiaszükségleteinek 76 százalékát importálja. A behozatal csökkentéséhez új stratégiára van szükség, a hazai források növelése biztosíthatja az ország energiaszuverenitását.

Hangsúlyozta, hogy a lakossági és ipari fogyasztók villamosenergia-igényének jelentős növekedése várható 2030-ig. A nagy ipari fogyasztók megjelenése, valamint az időjárásfüggő energiahordozók rendszerbe illesztése további beruházásokat igényel a villamosenergia-hálózatban.

Az uniós helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) forrásainak nagy részét energetikai beruházásokra fordítja a kormány és az energiaátállás finanszírozására a korábbi költségvetési ciklus ötszörösét biztosítják - mondta a miniszter.

Kitért arra, hogy a megújuló energiahordozók kapacitásának növekedése Magyarországon meghaladta az uniós átlagot. Jelenleg a teljes naperőművi és háztartási napelemes kapacitás 4750 megawatt. A kormány korábban azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra a beépített kapacitás 6300 megawattra nő, de a jelenlegi ütemben ez a 10 000 megawattot is meghaladhatja, ezzel az energiamixben a megújulók részesedése 27-29 százalékra emelkedhet - jelezte Lantos Csaba.

Májusban előfordult, hogy a rendszer többletet termelt, vagyis Magyarország, amely éves szinten villamosenergia-szükségletének 25-30 százalékát importálja, nettó áramexportőr volt.

A tárcavezető elmondta, hogy az ország energiaszuverenitásának erősítéséhez a hazai szénhidrogén-készletek feltárása is szükséges. Az olajszükségletek 20 százalékát belföldi források fedezik, míg a Nyékpuszta térségében feltárt gázmező termelésbe állításával a hazai gázkitermelés évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre emelkedhet.

A MEKH adata szerint 2021-ben a teljes hazai gázfogyasztás 11 milliárd köbméter volt.

A geotermikus energiára kitérve elmondta, hogy Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik és jelentős növekedési lehetőségei vannak a távhőellátásban, illetve közvetlen villamosenergia-termelésben egyaránt.

Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke kiemelte: a geotermikus energia közvetlen hőhasznosítását tekintve Magyarország Európa első öt állama között található.

Elmondta, hogy az elmúlt évtizedben nem történt áttörés a geotermikus energia hasznosítása területén: egy sikeres koncessziós beruházás valósult meg, de a kisebb geotermikus beruházásokból is csak évi 4-5 indult el. Ennek megváltoztatására a kormány a befektetési-szabályozási keretrendszer átalakításáról döntött tavasszal.

A március 1-jével életbe lépő egykapus rendszer hatékony és gyors ügyintézést biztosít a beruházások gyorsabb és szakmailag megalapozott előkészítése érdekében - mondta.

Az eltelt időszakban a geotermiában érdekelt cégek és vállalkozások 70 kutatási engedélyezési kérelmet adtak be, így hamarosan számos sikeres beruházás indulhat el.

A hatóság becslése szerint a geotermikus energia széleskörű felhasználásával éves szinten akár 1,5 milliárd köbméter földgáz is kiváltható 2030-ig.

Címkék: energiaellátás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.