Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Szeptember 17. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: teol.hu

Az Év Fája: ezúttal a bogyiszlói őstölgyesre lehet szavazni

Az Év Fája: ezúttal a bogyiszlói őstölgyesre lehet szavazni

A bátaszéki molyhos tölgy után – amely 2015-ben elnyerte a címet, idén pedig az Év európai fájává is megválasztották – ezúttal a bogyiszlói őstölgyest nevezték a megmérettetésre.

A Bogyiszló Jövője Alapítvány által benyújtott „Vándorló fák” című pályázat nyomán az országból benevezett 39 fa, vagy facsoport közül a bogyiszlói kocsányos tölgyek a legjobb tizenkettő között versengenek tovább.

Bogyiszló határában, a Duna-felé vezető út mentén, a kasztói részen található a varázslatos hangulatú, már pusztulóban levő őstölgyes, több száz éves kocsányos tölgyekkel. Ezeket a fákat azért nevezik „vándorlóknak”, mert a Duna szabályozása előtt még a Duna-Tisza közén álltak, a folyó rendezése után pedig a Dunántúlra kerültek.

Az egykori fás legelőre nem csak a legeltetés, de az ártéri gazdálkodás is jellemző volt, amelynek nyomai még felismerhetőek. Bár a közel száz hektárnyi terület egyelőre nem áll országos védettség alatt, a kasztói rész máig érintetlen, emiatt a kutatók számára is értékes. Jelenleg Varga Anna, az MTA munkatársa végez kutatásokat az őstölgyesnél.

Az Év Fája versenyre benevezett fák közül azokat részesítették előnyben, amelyek története a környezetvédelemhez kapcsolódik. Évente három díjat osztanak ki: az Év Fáját a közönség választja ki, online voksolással. A Hős Fa címet szakmai zsűri ítéli oda, egy döntős pedig az Országos Erdészeti Egyesülettől kap különdíjat.

Ahhoz, hogy a bogyiszlói fák is eredményesen szerepeljenek a versenyen, minél több támogató szavazatra van szükség. A voksok számát egy a korábbihoz hasonló Tolna megyei összefogás is gyarapíthatja. Szavazni a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon lehet, a „Vándorló fák” a listán a 9. helyen található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.