Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. November 09. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Csaknem duplájára nőtt a bölcsődei helyek száma 2010-hez képest

Csaknem duplájára nőtt a bölcsődei helyek száma 2010-hez képest

Csaknem a duplájára, 32 ezerről mintegy 63 ezerre nőtt 2010-hez képest a bölcsődei férőhelyek száma, a bölcsődei ellátás így már közel 1100 településen érhető el, több mint háromszor annyi helyen, mint akkor - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára szerdán a Csobánkai Magocska Bölcsőde átadóján.

Vitályos Eszter hozzátette: intézményből, szolgáltatásból négyszer annyi van, mint 2010-ben: akkor 668 bölcsőde működött országosan, míg jelenleg mintegy 2790 intézmény és szolgáltatás biztosít ellátást.

A minibölcsődék is dinamikusan fejlődnek, 2017 óta a számuk megnyolcszorozódott az országban - mondta, jelezve, hogy jelenleg is több ezer bölcsődei férőhely kialakítása zajlik.

Hangsúlyozta, a kormányzati stratégia homlokterében a családpolitika áll, és agglomerációs országgyűlési képviselőként külön is fontosnak tartja, hogy a Pilis-Dunakanyar térségében ne csak lakni, hanem élni is jó legyen.

Ennek része az is - folytatta a fideszes politikus -, hogy ha egy édesanya vissza szeretne menni a munkába, meg tudja ezt oldani.ű

Vitályos Eszter közölte: családtámogatásokra 3300 milliárd forintot fordít a kormány a jövő évben. "Ez három és félszer annyi, mint amennyi 10-13 évvel ezelőtt a rendelkezésünkre állt", és ez a szám Európában is nagyon magasnak számít - tette hozzá.

Völgyes József, a 3700 lakosú Csobánka független polgármestere azt hangoztatta, minden társadalom, közösség minőségét meghatározza, hogyan bánik a fiatal és az idősebb tagjaival.

Hozzátette: aki bölcsődét hoz létre, az bízik a fiatalok gyermekvállalási kedvében, a falu lakosságmegtartó képességében, bízik a jövőben.

A polgármester hangsúlyozta, a település régi vágya teljesült a bölcsőde megépülésével. Megjegyezte, hogy az elmúlt három évben a háromévesnél kisebb gyerekek száma átlagosan 150 volt a településen, és ez már önmagában is indokolttá tette a bölcsődeépítést.

A Csobánkai Magocska Bölcsőde európai uniós támogatás és hazai finanszírozás segítségével jött létre. A Széchenyi 2020 program részeként megvalósult beruházásra a település 740 millió forint támogatást nyert el és 38 millió forint önerőt használt fel.

A fejlesztés eredményeként egy 28 férőhelyes, 430 négyzetméteres alapterületű, két csoportszobás bölcsőde épült meg. A tervezés során törekedtek az energiahatékonyságra és a fenntarthatóságra.

A bölcsőde létrehozása volt az utóbbi évtizedek legjelentősebb építkezése a településen.

Címkék: bölcsőde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során