Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. December 19. 15:57, hétfő | Sport
Forrás: www.kezdo5.hu

Elképesztő ASE kiütés Szolnokon

Elképesztő ASE kiütés Szolnokon

A forduló egyik legérdekesebb rangadóját láthatták a sportkedvelők szombaton

Az előzmények alapján sokan kételkedtek abban is, hogy egyáltalán nehéz dolga lenne a Báder Márton elvesztése óta is igen jól produkáló Szolnoki Olajnak a bajnokságban és a nemzetközi kupában egyaránt kellemetlen vereségeket elszenvedő Paksi Atomerőmű ellen, de ma megtanulhattuk, hogy a sportlélektan nem ennyire egyszerű. Persze sem a győztes, sem pedig a vesztes oldaláról nem lehetne pusztán ennyivel indokolni a mai, teljesen váratlan eredményt, ami a tolnai gárdát akár egycsapásra ki is ránthatja abból a gödörből, amibe belekerült az utóbbi hetekben, a magyar bajnoknak pedig mindenképp hasznos alap lehet a hibák kivesézésére. Nézzük, hogyan alakult a forduló legérdekesebbnek ígérkező rangadója!

Már a mérkőzés délelőttjén fontos lépéseket tett a szolnoki vezetőség, bár ez a mai találkozó szempontjából még némileg irreleváns volt. Ezzel együtt a címvédő összes szurkolója megnyugodhatott, amikor Tóth Zoltán, a gárda ügyvezetője bejelentette, hogy Báder Márton 3, Horváth Ákos pedig 2 további idényre hosszabbít a szolnokiakkal. A SportKlub közvetítése miatt a szokásosnál korábbi időpontban lejátszott összecsapáson remekül kezdett a vendég alakulat, 0 – 5, majd 2 – 7 után kellett zárkózniuk a szolnokiaknak. Többször is egypontosra szűkítette a távolságot az Olaj, de a 8. perc végén újra meglógott az ASE, 17 – 10-es előnyben voltak Lorenzo Williams-ék. Viszont Grebenár Pétert centerben nem igazán tudták tartani, rendre megjátszható volt a tábla alatt, vagy kosár, vagy jó kiosztás, illetve személyi hiba kiharcolás lett ezek eredménye. Nikolov egy labdaszerzés utáni zsákolással már 17 – 18-ra hozta fel csapatát, de az első negyed zárása a vendégeknek sikerült jobban, némi meglepetésre 3 egységnyi fórban voltak 10 perc után a sokkal jobban lepattanózó tolnaiak (12 – 5 volt ekkor ez a külön párharc).

Agresszívabban kezdett a hazai alakulat a második etapban, de kicsit erőlködtek Nikolovék a befejezéseknél, Zo Williams szép zsákolása után pedig maradt a 3 közte. A palánk alatt Trepák visszajövetelével összejött az, ami korábban leginkább a Zalaegerszeg edzésein: a 2010-es bajnok ZTE első- és második számú centere vívott egymással igen fizikális harcot, amiből Tóth Ádám kezdetben nem tudott jól kijönni. A visszaálló Morgen tovább kapkodta a pattanókat, már 7-nél tartott a második etap felénél, majd az ő közelijével már újra 7-tel ment a Paks, ekkor történt a találkozó első(!) időkérése. Julien Mills egy gyönyörű, Grebenár által továbbpöccintett gólpassz után értékesített egy ziccert, majd Gay triplájával máris csak 2 pont volt a vendéglátók hátránya, Völgyi mester is kénytelen volt azonnal időt kérni válaszként, érezhető volt, hogy nagyon nem mindegy, merre mozdulnak el a felek a félidő utolsó 3 percében.

Donald Cole hármasa fájó lehetett a Szolnoknak, nem jött össze az egyenlítés most sem, ellenben a vendégek légiósa növelte a különbséget. Hihetetlen jelenetek zajlottak le a parketten, Mills, miután a félpályánál ejtette ki a labdát a kezéből, utána ziccerben csúszott ki a kezéből a játékszer. Lorenzo Williams két brutálisan nagy triplát vágott be, két dobása között Grebenár zsákolt egy remek leosztás után, de így már 9-cel ment az ASE alig egy perccel a második negyed vége előtt. Grebenár megint betalált, ráadásul faulttal együtt, az addig 2 pontot szerző Tóth Ádám ütött be két gyors személyit, mivel már 4 volt neki ekkor, azonnal le is kellett kapni őt a vendégek mesterének. 33 – 41-es állással vonulhattak pihenőre a csapatok, ami azért a két gárda utóbbi hetekben mutatott formáját tekintve erős meglepetésnek számított.

Ha azt mondtuk, hogy az első félidő nem a hazaiak elképzelése szerint alakult, akkor mit mondjunk a harmadik negyed startjáról?! Morgen előbb egy duplát szerzett, majd zsákolt, Cole pedig triplázott, és máris 15-tel vezetett az ASE! A közben már dupla-duplánál tartó Morgen 2+1-es akciója következett, Cole pedig újabb hármast szórt, Kovács Ákos pedig egy ziccert dobott a sérülés miatt lecserélt Zo Williams helyén, 23 közte, gyakorlatilag eldőlőben volt a meccs, Grebenár egy 15 – 0-s vendég roham végére tett pontot, az első szolnoki kosarat megszerezvén. A nagy tolnai futásnak ugyan vége lett, de a lendületből nem vett vissza Völgyi Péter legénysége, meglett a 30-as differencia is a következő percben, egyszerűen semmi sem jött be a hazaiaknak.

Gay-nek le kellett ülnie a 4. beütött személyije miatt, bár addig sem tudta tartani a fantasztikus Donald Cole-t. 32 egységnyi előnnyel kezdhetett neki az utolsó etapnak a piros mezes együttes, hosszú évek óta soha senki sem vezetett ilyen előnnyel vendégként a Tiszaligeti Sportcsarnokban. Kámán Tamás, aki rengeteget ült a padon, mi mást dobott volna hideg kézzel, mint egy gyönyörű triplát, Majd Cole kétszer is másolta, 41 – 83-as állásnál már több, mint kétszer annyit dobott összesen a vendég gárda, mint a pár napja az EuroChallenge legjobb 16 közé jutó magyar bajnok! Végül kozmetikázott az Olaj, de így is megérdemelten nyert hatalmas különbséggel a Paks.

A kisebb meglepetésre kezdőként lehetőséget kapó Morgen Ferdinánd alaposan meghálálta a bizalmat, 15 pontos, 11 lepattanós dupla-duplája mellett 3 szerzett labda és 2 blokk tette még prímábbá a statisztikáját, igazi nyerőember volt ahogy a 24 egységig jutó és 8 lecsorgó labdát begyűjtő Donald Cole is, aki 8 triplakísérletéből 6-ot értékesíteni tudott magasember létére. Az ASE túllendülhet a hullámvölgyön, legalábbis ennél jobb sorsfordító sikert elképzelni sem lehet egy hazai élcsapatnak szánt, de eddig alulteljesítő gárda számára. A Szolnok a hétközi hatalmas siker és a nagy utazás után bizonyosan elfelejteni szeretné ezt a zakót elsősorban, bár Pór mester így is profitálhat a mérkőzés tapasztalataiból, elsősorban Grebenár Péter újabb elsőrangú produkciójából a sok-sok negatívum mellett.

A lepattanó párharcot 23 - 40 arányban elvesztő Olaj ezzel a vereséggel már csupán a negyedik a bajnoki tabellán, közvetlenül a Paks előtt, melyre Fehérváron újabb rangadó vár, melyet a SportKlub televízió is képernyőre tűz szerdán, remélhetőleg a furcsa sérülést összeszedő Lorenzo Williams-szel a fedélzeten. A címvédőnek sem lesz könnyebb dolga, ők a forduló másik szuperderbijén a listavezető Körmend csarnokában javíthatnak, de nem lesz könnyű dolguk a sűrű program közepette egy ennyire váratlanul rossz produkció után.


Szolnoki Olaj KK – Paksi Atomerőmű SE 68 - 96 (17-20, 16-21, 6-30, 29-26)

Tiszaligeti Sportcsarnok, 2000 néző, Vezette: Valovics, Kapitány, Szabó G., (Gencsev dr.)

Szolnok: Trotter 8, Horváth 4, Mills 9/3, Gay 5/3, Trepák 11. Csere: Grebenár 16, Fodor 2, Nikolov 13/3, Soós -

Paks: L. Williams 14/6, Vojvoda 10, Kámán 9/3, Cole 24/18, Morgen 15. Csere: Tóth 4, N. Williams 10/6, Kovács Ák. 8, Kerpel-Fronius -, Kovács Ád. 2, Bus-.

Kipontozódott: Fodor (32. perc)

Pór Péter, a Szolnok vezetőedzője a lefújást követően: "Ez egy ilyen nap volt ma, a paksi csapat tényleg nagyon jó ritmusban játszott, remekül dobtak kintről is. A harmadik negyedben egészen extra volt az ASE, mi pedig koncentrációhiánnyal küszködtünk, rossz ritmusban kosárlabdáztunk, nem tudtunk védekezésben sem megfelelően produkálni és a támadásainkban sem jött össze semmi sem. Nem túl kellemes ezt hazai pályán megélni, de tudnunk kell előre tekinteni és a következő megmérettetésre koncentrálni."

Völgyi Péter, a Paks vezetőedzője a lefújást után: "Nekik szinte semmi nem jött össze, nekünk pedig gyakorlatilag minden. Ezeket a derbiket nagyjából az dönti el, melyik csapat tudja előbb elkapni a fonalat, most ez nekünk sikerült, ebből kerekedett ki ez a magabiztos győzelem. 4-5 jó egyéni teljesítmény kell ahhoz, hogy Szolnokon lehessen nyerni, ezúttal ez a mi gárdánknál meg is volt."

Foto: ase

Forrás: kezdo5.hu

Címkék: ase, kosárlabda, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.