Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Január 27. 07:00, szerda | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció:pixabay

Februárra ígérik a második orosz vakcina tömeggyártását

Februárra ígérik a második orosz vakcina tömeggyártását

Oroszország februárban megkezdi a Covid-19 elleni második vakcinája, a novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona tömeggyártását

- jelentette be Mihail Misusztyin miniszterelnök az orosz kormány járványellenes koordinációs tanácsának keddi moszkvai elnökségi ülésén.

Misusztyin elmondta, hogy erre az oltóanyagra a kabinet több mint 2 milliárd rubelt különített el (több mint 8 milliárd forintot). Mint mondta, a Csumakov-központ által kifejlesztett harmadik vakcina, a CoviVac márciusban kerül polgári forgalomba.

Kirill Dmitrijev, az oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a davosi gazdasági fórumon felszólalva közölte, hogy az első orosz vakcinát, a Szputnyik V-t eddig 14 országban jegyezték be. Irán kedden jelentette be az engedély megadását.

Dmitrijev szerint azoknak az országoknak a száma, ahol a Szputnyik V-t regisztrálták, moszkvai várakozások szerint két héten belül meg fogja haladni a 25-öt.

A lakosság tömeges védőoltása alapvetően a Szputnyik V-vel folyik Oroszországban, de kismértékben EpiVacCoronát is alkalmaztak. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettesnek a Rosszija 1 televízióban szombaton elhangzott tájékoztatása szerint az országban 2250 oltópont működik.

Közölte, hogy az országban eddig 7,6 millió adag vakcinát gyártottak, amiből 2,1 millió dózist szállítottak a régióknak. A tervek szerint az orosz egészségügyi intézményeknek 2021 első negyedévében 17 millió adagot kell megkapniuk.

Anna Popova, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a parlament alsóházának keddi plenáris ülésén kijelentette, hogy a vakcinációban az orosz állampolgárok elsőbbséget élveznek. Mint mondta, az Oroszországban élő, vagy a járvány miatt az országban rekedt külföldi állampolgárokat és migránsokat egyelőre nem fogják beoltani, de amint lehetőség nyílik rá, ezt is megteszik majd.

Venkates Varma, India moszkvai nagykövete a TASZSZ-nak nyilatkozva kedden kijelentette: bízik benne, hogy az elkövetkező hónapokban beindul a Szputnyik V gyártása, amelyből oroszországi és más országokba irányuló exportra is futja. Az RFPI több mint 100 millió adag vakcina előállítására szerződött a Hetero indiai céggel.

A moszkvai indiai misszióvezető maga is megkapta a Szputnyik V első komponensét.

Oroszországban keddre meghaladta a százmilliót a Covid-19-járvány kezdete óta elvégzett laboratóriumi tesztek száma, miközben az újonnan azonosított koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon csak 18 241-gyel emelkedett, 3 756 931-re növelve az eddigi fertőzöttek számát.

A hivatalos adatok szerint ez a legalacsonyabb napi növekmény október 30. óta, amikor 18 283 új megbetegedést diagnosztizáltak. A legtöbb új fertőzöttet, 29 935-öt december 24-én mutatták ki Oroszországban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése