Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Szeptember 03. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: TMKI, fotó: index.hu

Hétfőn teljes körű próba lesz

Hétfőn teljes körű próba lesz

Ha hónap első hétfője, akkor szirénapróba, nem lesz ez másképp szeptember 5-én sem. Évente két alkalommal, márciusban és szeptemberben azonban úgynevezett teljes körű szirénapróbára kerül sor.

A Paksi Atomerőmű 30 kilométeres körzetében telepített ún. LTRR szirénákon ez azt jelenti, hogy március és szeptember első hétfőjén 13:00-kor a "Figyelem ez próba! Figyelem ez próba! Most a Katasztrófariadó jelzését hallják" szöveges rész hallható, mely után a szirénajelzés következik. 13:10 perckor pedig a "Figyelem ez próba! Figyelem ez próba! Most a Veszély elmúlt jelzését hallják" szöveges rész, majd a szirénajelzés következik, végül "A próbának vége! A próbának vége!" szöveges rész hallható.

A MoLaRi rendszerről viszont ritkábban beszélünk, következzen hát ezúttal erről egy kis ismertető:

Mit kell tudni a Monitoring és Lakossági Riasztó rendszerről? Mi a feladata?

A MoLaRi-rendszer a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszer. A rendszer alkalmas egyrészt arra, hogy veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek során azonnal jelezze a veszélyes anyagok környezetbe kerülését, másrészt, hogy a veszélyes anyagok terjedésével kapcsolatos adatokat szolgáltasson a katasztrófavédelem részére.

A rendszerrel a vegyi balesetek bekövetkezése esetén haladéktalanul meghozhatók azok döntések, hogy milyen lakosságvédelmi intézkedésekre van szükség. A MoLaRi-rendszer a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság azonnali riasztását, illetve tájékoztatását is biztosítja, ami szintén rendkívül fontos egy ilyen helyzetben, hiszen jelentősen emeli a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság biztonságát és biztonságérzetét. A MoLaRi-rendszerrel az ipari üzemek és a katasztrófavédelem egyaránt hatékonyabban tudnak eleget tenni feladataiknak.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 576 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 360 monitoring végpontot telepítettek, mely mintegy 440 ezer ember biztonságát fokozza azzal, hogy ipari üzemek másfél kilométeres biztonsági zónájában gyűjt adatot, illetve azonnali jelzéseket ad a lakosság és a katasztrófavédelem felé. Tolna megyében Pincehelyen 9 MoLaRi végpont található.

Hogyan kell elképzelni a működését?

Amennyiben valamelyik veszélyes üzemből meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag kerül a levegőbe, ennek koncentrációját a telepített mérőszondák mérik – bizonyos végpontokon a meteorológiai adatokat is: szélsebességet, szélirányt – az adatok azonnal megjelennek a katasztrófavédelem ügyeletén. A mért adatok kiértékelése folyamatos, a nap 24 órájában zajlik. Amennyiben a helyzet indokolttá teszi, szirénákkal és hangszórókon keresztül riasztják az érintett lakosságot és tájékoztatják őket a követendő magatartási szabályokról: legyen szó elzárkózásról (az épületben kell maradni, ajtót, ablakot be kell zárni), vagy ellenkezőleg, a hatóság felszólítására el kell hagyni az épületet és meghatározott helyre kell távozni.

Mi a szirénapróbák menete?

A MoLaRi-rendszer folyamatos üzembiztonságának fenntartása és ellenőrzése érdekében a katasztrófavédelem a rendszer elemeit meghatározott időközönként teszteli. A próbák során körülbelül tíz percen keresztül hangképeket (katasztrófariadó és riadó elmúlt jelzést, illetve műszaki tesztelési jelzést) és szöveges tájékoztatást sugároznak a riasztó végpontok hangszórói.

Mi hallható a szirénapróbák során?

„Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják”. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „katasztrófariadó” jelzés két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

Ezt követően a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják” szöveg hallható. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „Veszély elmúlt” jelzés kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés. A szirénajelzést követően a következő szöveg hallható: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Igazi veszély esetén mit kell az embereknek tenniük, ha meghallják a jelzést?

A rendszer a szirénajelzés mellett hangszórókon keresztül beszédhang lejátszására is képes. Valós veszélyhelyzet esetén az érintett veszélyes ipari üzem közvetlen környezetében élők a hangszórókon keresztül hallhatják a szükséges magatartási szabályokat. Ez lehet elzárkózásra felszólító üzenet. Ebben az esetben elegendő, ha a térségben élők a nyílászárókat becsukják és a következő jelzésig otthonukban maradnak. A hangjelzés vonatkozhat kimenekítésre is, ebben az esetben a katasztrófavédelem felszólítja a térségben élőket, hogy melyik útvonalon hagyják el a szóban forgó területet és hol gyülekezzenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára