Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Május 14. 07:04, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Idén is sokan az utolsó napokra hagyják az szja-bevallást

Idén is sokan az utolsó napokra hagyják az szja-bevallást

Idén is sokan az utolsó napokra hagyják az szja-bevallás elkészítését, május 10-ig mintegy 1,7 millió érkezett az adóhatósághoz, miközben a hivatal idén is közel 4,5 milliót vár.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklődésére közölte: május 10-ig 1 727 408 személyi jövedelemadó bevallás érkezett, ebből 580 818 elektronikusan, 906 492 internetes kitöltővel elkészítve, de papírra nyomtatva, 240 098 pedig papír formátumban (kézzel kitöltve).

Az adóhatóság 2013-ra vonatkozóan összesen 4 494 661 személyijövedelemadó-bevallást dolgozott fel 2014. augusztus 10-ig, és a 2014-es adóévre vonatkozóan is hasonló nagyságrendű bevallásra számít.

Idén is sok a hiba a bevallásokban. Érdemes használni a NAV honlapján elérhető általános nyomtatványkitöltő programot, mert nemcsak segít a lehető legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, hanem bizonyos adatokat elegendő egyszer beírni és a program önállóan számol. A hibák közül a program pirossal jelöli a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

Az szja-bevallások jellemző hibái: hiányzik az aláírás; a főlapon téves a helyesbítés, önellenőrzés jelölése; nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni); visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nincs feltüntetve sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím; hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál; nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét; nem, vagy nem megfelelően töltik ki az eltartottakra vonatkozó lapot; a 2014-ben megszületett gyermek esetén nem töltik ki a várandósságról szóló nyilatkozatot; a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel; üres a bevallás (a "söralátét-bevallás" nyomtatványánál tipikus hiba).

A családi kedvezmény kitöltésekor nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell. Ha valakinek a családjában év közben változás volt - például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak vagy született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul - figyelmeztet a NAV.

Címkék: adó, bevallás, NAV, szja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során