Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 25. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress

Japán leminősítés, a szigetország pénzügyi programokat indít

Japán leminősítés, a szigetország pénzügyi programokat indít

Újabb leminősítés történt: a Moodys vágott egy fokozatot a japán szuverén adósságon: Aa2-ről Aa3-ra.

A japán államadósságot stabil kilátás mellett tartja a hitelminősítő, így a következő 12 hónapban nem várható újabb lépés. Érdekes a Moody időzítése, hiszen tegnap értesült a sajtó arról, hogy Naoto Kan, miniszterelnök várhatóan a jövő héten távozik a kormányfői posztról, de két fontos szavazást még megvár, amelyek az adósságkezelést és egy növekedési programot céloznak.

A Moodys indoklása szerint a leminősítésre azért került sor, mert továbbra is rosszak a szigetország növekedési kilátásai, márpedig egy újabb elvesztegetett évtized szinte lehetetlenné teszi, hogy a világ legeladósodottabb fejlett ipari állama csökkenteni tudja a jelenleg több mint a GDP 200 százalékra rugó államadósságát.

Gazdaságélénkítésre több programot is be fognak most indítani Tokióban, ebből kettő mindenképpen szót érdemel. Kan kormánya egy zöld program keretében alternatív energiafejlesztésre alapozott hatalmas infrastrukturális beruházásra készül, részben ennek keretében a földrengést követő helyreállítás is helyet kap. Ami emellett még érdekes az Equilor elemzői szerint,hogy Japán rendelkezik a világ második legnagyobb devizatartalékával, ami jelenleg olyan 1,007 milliárd dollárra becsülhető, ebből pedig most elkülönítenek egy 100 milliárd dolláros alapot, amelyből jen erősödését próbálják fékezni. Azt nem tudni, hogy ebből vállalatokat kompenzálna-e a kormány, akiknek az erős jen veszteséget okoz, vagy közvetlenül devizapiaci intervenciót terveznek, utóbbi esélye egyébként nem kicsi, hiszen a jen továbbra is folyamatosan ostromol historikus értékeket a dollárral szemben, érdemes tehát rövid távon csapkodásra felkészülni az USD/JPY-ben.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: japán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.