Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Szeptember 28. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Kávéval megelőzhető a depresszió?

Kávéval megelőzhető a depresszió?

Friss kutatások szerint rendszeres kávéfogyasztással csökkenthető a depresszió kialakulásának esélye.

A tudósok megfigyelései szerint ugyanis azok a nők, akik napi két csészénél többet fogyasztanak el az italból, kevésbé hajlamosak a mentális problémára.

Egyelőre a kutatók előtt sem teljesen világos, hogy mi lehet az oka annak, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. Többen arra gyanakodnak, hogy a koffein megváltoztat egyes kémiai folyamatokat az agyban - a koffeinmentes kávé ugyanis nem bír ezzel a jótékony hatással - írja az Archives of Internal Medicine.

A tanulmányban összesen 50 000 amerikai ápolónő vett részt, közülük 2600-nál alakult ki depresszió a vizsgálatok ideje alatt. A megfigyelések szerint legkevésbé azok voltak hajlamosak a mentális problémára, akik minden nap kettőnél több csésze kávét ittak meg. Akik koffeinmentes kávét ittak, vagy megelégedtek egyetlen csészével, azoknál nem volt megfigyelhető a jótékony hatás.

A felmérések szerint 2-3 csésze fekete ital 15 százalékkal, 4 csésze kávé pedig már 20 százalékkal csökkentheti a depresszió kockázatát. A kávézással azonban sajnos sok egyéb rossz szokás is szorosan összekapcsolódik: ezek a nők gyakran dohányoznak, rendszeresen fogyasztanak alkoholt, és hajlamosabbak a magas vérnyomásra is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során