Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2013. Július 16. 11:38, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - A Spiegel és az NZZ a valutaalap budapesti irodájának bezárásáról

Külföldi sajtó Magyarországról - A Spiegel és az NZZ a valutaalap budapesti irodájának bezárásáról

A Spiegel Online német hírportál és a Neue Zürcher Zeitung című svájci újság is beszámolót közölt kedden arról, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kezdeményezte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti irodájának bezárását.

A Vita a gazdaságpolitika irányáról - Magyarország ki akarja dobni az IMF-et című cikkében a Spiegel Online kiemelte: Matolcsy György kezdeményezése azt jelzi, hogy tovább mérgesedik Magyarország és az IMF vitája.
A felek között a hangulat soha nem volt igazán jó, most pedig újabb mélypontot ért el, pedig Magyarország az IMF-nek köszönheti, hogy megmenekült az államháztartás összeomlásától - olvasható a cikkben.
Amióta Orbán Viktor 2010-ben hatalomra került "csak a baj van a nemzetközi intézményekkel" - jegyezték meg, hozzátéve, hogy "az új alkotmány és számos törvény korlátozza a demokráciát, az alkotmánybíróság jogkörét, az igazságszolgáltatás függetlenségét és a sajtó szabadságát".
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/ungarn-will-iwf-des-landes-verweisen-a-911213.html
A Neue Zürcher Zeitung című, liberális konzervatív irányultságú svájci napilap tudósítója, Meret Baumann úgy látja, hogy szükségtelen inzultus és elgondolkodtató jelzés az IMF-nek küldött levél, amelyben a budapesti képviseleti iroda bezárását kezdeményezte a nemzeti bank elnöke.
"Budapest ezzel az Európai Unióval való vitája után egy újabb nemzetközi szervezetet sért meg" - írta. Ezen túlmenően a szerző szerint Matolcsy György a levéllel tápot ad azoknak az aggodalmaknak, melyek szerint "Orbán választási kampányának szekértolója" lesz, és nem találta meg független jegybankelnöki szerepét.
Levele a belföldi, állítólag a washingtoni járomtól megszabadított közvéleményhez szól, nem Christine Lagarde-hoz - írta az NZZ.
http://www.nzz.ch/aktuell/wirtschaft/reflexe/ein-unnoetiger-affront-1.18117282

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.