Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 08. 13:31, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Amerikai, német és francia lapok az árvízi védekezésről, a magyar átalakulásról

Külföldi sajtó Magyarországról - Amerikai, német és francia lapok az árvízi védekezésről, a magyar átalakulásról

A Le Monde című francia lap és a France 24 hírtévé a magyarországi árvízi védekezésről közölt írást szombaton, az amerikai Huffington Post hírportál Magyarország jobbra történő kilendüléséről, a Süddeutsche Zeitung című liberális német lap az új magyar nemzetbiztonsági törvényről írt.

A magyarok félreteszik nézetkülönbségeiket, és együtt futnak versenyt az idővel, hogy megvédjék Budapestet és az ország más területeit az árvíztől - idézte az AFP magyarországi riportját a France 24 francia hírtévé internetes változata.
A riport - amelyet a Drudge Report vezető amerikai konzervatív hírportál is átvett - kiemelte: a mentésben több ezer önkéntes csatlakozott a katasztrófamentőkhöz és a katonákhoz, a különböző társadalmi rétegekhez tartozók gumicsizmába bújva és ingujjukat felgyűrve olyan szövetségeket alkotnak, amelyek egyébként nehezen elképzelhetők a mai Magyarországon. A szocialisták és a jobboldaliak átmenetileg tűzszünetet kötöttek, bejelentették, az árvíz idején nem támadják egymást a politikai életben. "A magyarok összetartanak a bajban" - mondta a hírtévének nyilatkozva egy hálás budapesti lakos, miközben nézte, hogy a mentésben résztvevők teherautóra raknak homokzsákokat. A budapesti Római-parton romák és a nyíltan antiszemita Jobbikhoz köthető, betiltott Magyar Gárda utódszervezetének, a Magyar Nemzeti Gárdának a tagjai együtt töltötték a homokzsákokat. "Ha a víz fenyegeti az ember házát, akkor nem érdekli, hogy aki segít, annak barna vagy fehér a bőre" - jelentette ki a 25 éves Veres Gábor, akin a gárda mellénye volt. Hozzátette, hogy a gárda egy fő célja segíteni az ehhez hasonló katasztrófáknál. "Az csak egy médiamítosz, hogy mi az összes roma ellen vagyunk, gondot csak a bűnözők okoznak közülük" - mondta.
A Le Monde című, mértékadó francia liberális lapnak az árvízi védekezésről közölt dunabogdányi riportja szerint miközben "férfiak, nők, az iskolából hazatérő gyerekek, kirendelt gimnazisták, a vizsgahalasztásra engedélyt kapott diákok, mindenki részt vesz" a homokzsákok pakolásában, a média csatornái egymással vetélkedve ismételgetik, hogy még soha annyi önkéntes nem vett részt a védekezésben, mint most, hiszen mindenki láthatja a televízióban, hogy az árvíz milyen katasztrófát okozott Németországban, Ausztriában és Csehországban. Magyarországnak - mint a lap felhívta a figyelmet - volt ideje megszervezni a védekezést: több ezer katonát, a polgári védelem szakértőit és ivóvizet is mobilizáltak, Orbán Viktor miniszterelnök pedig rendszeresen tart tájékoztatót a helyzetről a tömegtájékoztatási eszközökben, miután a helyszíneken látogatást tett, gratulált mindenkinek és jelezte az áldozatoknak, hogy az Európai Unió készen áll számukra segélyt folyósítani. A lap szerint egyesek szerint "ezzel a fokozott jelenléttel szeretné feledtetni a hatalmas felfordulást, amikor is két éjszakán át a gépkocsijukban hagyták az autósokat a téli erős havazás idején, amikor még a szomszédos Ausztria segítségét is kérni kellett". A lap beszámolt az első és egyetlen mobilgátról is Szentendrénél, amelynek 1,3 milliárd forintos teljes összköltségét az Európai Unió finanszírozta.
http://www.lemonde.fr/europe/article/2013/06/07/le-long-du-danube-la-bataille-des-hongrois-contre-la-crue_3425983_3214.html?xtmc=hongrois&xtcr=1
Az amerikai liberális The Huffington Post portálon jelent meg John Feffernek, a Nyitott Társadalom Intézet munkatársának írása Magyarország: rák Európa közepén? címmel. A blogbejegyzésben úgy fogalmazott, Magyarországot abban tér el Európa más tekintélyuralmi, nacionalista és korrupt tendenciákat mutató országaitól, hogy itt az összes ilyen elem egyesült az antiliberalizmus "tökéletes viharában". A szerző szerint Magyarország kilendülése jobbra nem pusztán néhány karizmatikus személyiségnek köszönhető, hanem annak, hogy a liberalizmus az országban, "mint Európában általában, lényegében megásta a saját sírját", mert gazdasági modellje csak kevesek számára hozta el a jólétet, politikai modellje kialakította a "rotáló kleptokráciát", szociális modellje pedig az idealizmust bátorította és minden szinten felemésztette a szolidaritást. A szerző szerint nem meglepő, hogy a liberális kifejezés szitokszóvá vált és "a Fideszhez hasonló mozgalmak" kitöltötték a régiónak egykor sokat ígérő ideológia gazdasági és politikai összeomlása miatt keletkezett vákuumot. "Az európai vezetőknek komolyan kell aggódniuk amiatt, hogy ez a rák szétterjed Budapestről. Azt hihetik, hogy a régóta fennálló liberális intézményeik elég erős immunrendszerként szolgálnak majd. De a folytatódó gazdasági válság és a demokráciába vetett hit hanyatlása megteremti a kedvező körülményeket mindenféle rosszindulatú daganat növekedéséhez" - írta Feffer.
http://www.huffingtonpost.com/john-feffer/hungary-the-cancer-in-the_b_3402128.html
A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap az új magyar nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatban közölt beszámolót Big Brother Budapesten címmel. A brüsszeli keltezésű cikk szerzője, Martin Winter kiemelte: újabb vita alakulhat ki a magyar kormány és az Európai Bizottság között, ezúttal a köztisztviselők megfigyeléséről szóló törvény miatt. Hozzátette: az alkotmánymódosításokról szóló vitában Orbán Viktor "legalábbis részben engedett" a brüsszeli bizottságnak a testület elnökének, José Manuel Barrosónak pénteken küldött levele szerint. Ugyanakkor már körvonalazódik egy "újabb konfliktus" a nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatban, mert "Brüsszelben egyesek attól tartanak, hogy a jogszabály révén a jogállamisággal ellentétes módon lehet megfigyelni, és ezzel nyomás alá helyezni mindenekelőtt bírókat és ügyészeket".
http://www.sueddeutsche.de/M5S38D/1358301/Big-Brother-in-Budapest.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése