Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 17. 10:01, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Megkezdődött a határátkelők újrahasznosítása az osztrák-magyar határ osztrák oldalán

Megkezdődött a határátkelők újrahasznosítása az osztrák-magyar határ osztrák oldalán

Megkezdődött a határátkelők épületeinek más célra hasznosítása az osztrák-magyar határ osztrák oldalán, elsőként a sopronkeresztúri (Deutschkreutz) határátkelőnek az úttest feletti tetőszerkezetét bontották el - adta hírül az osztrák televízió (ORF).

A szerkezeti elemeket csütörtökön bontották le, egy még februárban meghirdetett újrahasznosítási pályázat keretében - jelentette internetes cikkében az ORF. A tetőt feldarabolják és egy fémfeldolgozóba szállítják.
Burgenland tartomány elajándékozza a régóta használaton kívül álló határállomások egyes szerkezeti elemeit, elsősorban az úttest felett emelt fém tetőszerkezeteket és határőrfülkéket. Az érdeklődők a szövetségi ingatlankezelő társaságnál jelenthették be igényüket. Az egyetlen feltétel az volt, hogy a leendő tulajdonos vállalja a lebontás és az elszállítás költségeit. Ötven jelentkező közül választották ki azt a céget, amely a sopronkeresztúri mellett öt másik fémtetőt szállíthat el és hasznosíthat.
A fémtetőkkel ellentétben a határállomás épületeit nem bontják le. Ezeket egy hatezer négyzetméteres területtel együtt 25 ezer euróért megvásárolta a burgenlandi település. Egy vöröskeresztes állomást, ifjúsági központot és golfcentrumot akarnak kialakítani az ingatlanokban - mondta el Manfred Kölly polgármester.
A Kisalföld május 7-én írt arról ugyancsak a polgármesterre hivatkozva, hogy a határon átnyúló 18 lyukas golfpályát Harkával és Kópházával együtt építi meg az osztrák település.
A tervek szerint következőként a kelénpataki (Klingenbach) osztrák határőrállomás fémszerkezeteit bontják le. Erre a következő héten kerül sor.
Az újrahasznosításra kijelölt átkelők közé tartozik még például a rábakeresztúri (Heiligenkreuz), valamint a szlovén-osztrák határon lévő vasdobrai (Neuhaus am Klausenbach).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).