Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Május 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Minden párt támogatja a gyermekvállalás ösztönzését

Minden párt támogatja a gyermekvállalás ösztönzését

Továbbra is mind az öt, frakcióval rendelkező parlamenti párt között egyetértés van abban, hogy akár kormányon, akár ellenzékből támogatni kell az Országgyűlésben a népesség növelését célzó családpolitikai javaslatokat.

A frakciók képviselői pénteken, a Magyar Tudományos Akadémia épületében a nemzetközi családnap alkalmából szervezett kerekasztal-beszélgetésen erősítették meg két évvel korábbi, akkor írásban is rögzített nyilatkozatukat.
A nyilatkozatot 2013 januárjában írta alá az öt, frakcióval rendelkező parlamenti párt vezetője az Országgyűlésben a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezésére. A dokumentum egyebek mellett kimondja: "alapvető célkitűzésünk, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyben azok a fiatalok, akik több gyermeket szeretnének, mint ahányat vállalnak, biztonsággal alapíthassanak családot, miközben karrierjüket is építhetik".

A nyilatkozatban az is olvasható, hogy az aláírók támogatják "a gyermekvállalást ösztönző adórendszert, a fiatalok lakhatási problémáinak megoldását". Az aláírók elismerik, hogy alapvető cél a kisgyermekes szülőket, elsősorban "az édesanyákat érintő negatív diszkrimináció felszámolása, a munkahelyek megteremtése a fiatal szülők számára, a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet létrehozása".

Az Akadémián tartott pénteki kerekasztal-beszélgetésen Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Novák Előd (Jobbik), Révész Máriusz (Fidesz), Szél Bernadett (LMP) és Vejkey Imre (KDNP) ismertette pártja különböző családpolitikai ötleteit, javaslatait és terveit, továbbá Skrabski Fruzsina, a mozgalom alapítója kérdéseire arra is kitértek, mi az, amit kormányra kerülve másként tennének a területen.

Skrabski Fruzsina arról beszélt, azért ültették ismét egy asztalhoz a képviselőket, mert szeretnék gyermekvállalási, családtervezési kérdésekben egyetértésre juttatni a pártokat. Arra hívta fel a figyelmet, a gyermeket vállaló párok számára nagyon fontos, hogy a családpolitika, az őket érintő intézkedések kormányokon átívelőek, kiszámíthatóak legyenek.

A rendezvényen mind az öt politikus kinyilvánította, hogy fenntartják frakciójuk korábbi, a nyilatkozatban tett vállalásait. Az ellenzéki pártok képviselői közül ugyanakkor többen is a jelenlegi egykulcsos adórendszer megváltoztatásának szükségességéről beszéltek, továbbá konkrét javaslatokat is tettek.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, fontos lenne, hogy a kormány ugyanúgy kezelje a házasságban élőket, mint az élettársakat, szerinte ugyanis jelenleg utóbbiakat bünteti az adórendszer. Ezzel összefüggésben jelezte, a gyerekek 42 százaléka élettársi viszonyból születik, ezért nem kellene különbséget tenni a házastársi és az élettársi kapcsolatból született gyerekek között, hiszen fontos elv, hogy minden gyermek egyforma.

A párok által "kívánt gyermekekkel" kapcsolatban arról beszélt, szerinte a meddőségi problémával nem foglalkozik eléggé hangsúlyosan a kormány, pedig - csak a hivatalos statisztika szerint is - 200 ezer pár küzd ezzel. Szerinte a meddőség kezelésére a kormány nem szánhat elég pénzt. Arra hívta fel a figyelmet, évente mintegy 6 ezer gyermek születik a lombikbébiprogramban, de szakmai vélemények szerint ennek akár a duplája is lehetne, ha több támogatást adnának rá.

Novák Előd (Jobbik) arról beszélt, vannak a családpolitikában olyan intézkedések, amelyekkel egyetértenek, de vannak olyan ügyek is, amelyekkel kapcsolatban a kormánypártoknak kellene változtatniuk az álláspontjukon. Példaként elmondta, költségvetési javaslatot nyújtottak be a meddőségi kezelések nagyobb támogatására, és azt MSZP-s képviselők is támogatták, a kormánypártok azonban nem szavazták meg.

Szerinte ki kellene mondania minden pártnak, hogy ma Magyarország legnagyobb problémája a népességfogyás. Több javaslatot is tett, így például azt, hogy a családi pótlékot tovább folyósítsák, valamint hogy a családtámogatások őrizzék meg a reálértéküket.

Szél Bernadett (LMP) szerint ahhoz, hogy a tervezett gyermekek megszülethessenek, több változtatásra is szükség lenne, így például arra, hogy a nők és férfiak bérezése között ne legyen különbség, biztosítsák a 3 évesnél fiatalabb gyereket nevelő anyák számára a rugalmas munkavégzést, jogszabályban rögzítsék újra, hogy a 3 évesnél fiatalabb gyereket nevelő anyáknak nem lehet felmondani.

Közölte, kormányzati pozícióban az első intézkedése az lenne, hogy emelné a bölcsődei dolgozók bérét, szerinte ez nagyon régi adósság. Arról is beszélt, a családoktól nem vennének el egy fillért sem, de az egykulcsos adó helyett progresszív adózást vezetnének be.

Révész Máriusz (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy a gyed extra elfogadásakor viszonylag nagy egyetértés volt a parlamentben. A kormányzati intézkedésekre utalva azt mondta, azok a nyugat-európai országok sikeresek, ahol össze lehet egyeztetni a munkavállalást a családi élettel, a gyerekvállalással. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta most a legnagyobb a dolgozó nők száma.

A politikus - részben a felvetésekre reagálva – közölte, a családtámogatások, köztük az adókedvezmények a reálérték helyett többszörösére nőttek az elmúlt években. Azt mondta, kormányzati cél, hogy a gyerekvállalás előtt álló akadályokat sorra elbontsák, például megkönnyítsék az otthonteremtést és a gyermekek melletti munkavállalást.

Vejkey Imre (KDNP) az elmúlt öt év kormányzati intézkedéseit felidézve úgy vélte, jó irányba indultak el, de mint fogalmazott, még vannak tartalékaik. Szerinte a családpolitikai lépéseket az élet tiszteletének elvére kell alapozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.