Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Április 23. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: teol.hu; Vida Tünde

Négy hét művészet

Négy hét művészet

Líra, muzsika, képzőművészet, művészeti terápia is szerepel a négy héten át tartó Paksi Művészeti Fesztivál programjában.

A program során helyben élő, paksi kötődésű és országosan ismert előadók gondoskodnak a közönség minőségi szórakoztatásáról.

Négy hét alatt tíz helyszínen zajlanak programok az idei Paksi Művészeti Fesztivál keretében. A sorozatba beékelődnek már hagyományos rendezvények – mint a Tűzvirág Táncegyüttes gálája, ami idén azért is különleges, mert fennállásának 35. évfordulóját ünnepli az együttes – illetve újdonságnak számító események, kezdeményezések. Teret nyer a zene, a dráma, a képzőművészet, de mint Tell Edit, a szervező Csengey Dénes Kulturális Központ szakmai igazgatója mondta, idén hangsúlyos az irodalom, a líra. Hozzátette, fontos szempont volt az is, hogy helybeli tehetségek számára bemutatkozási lehetőséget nyújtsanak, ezért került a palettára a Pesti Magyar Színház növendékeinek vizsgaelőadása, hiszen ketten közülük paksiak.

Gracza Virág és Csipszer Bettina egy fiatalokról, fiatalok problémáiról szóló darabban lépett hazai közönség elé. Az előadáson teltház volt, amit nem is bíztak a véletlenre, mert csakúgy, mint a többi alkalmakon, ezúttal is komoly hangsúlyt fektettek a közönségszervezésre. Ugyancsak helyi gyökerekkel rendelkező vendég nyitotta ki a történelem feketedobozait ezúttal: dr. Prantner Zoltán ismertette a rettegett terrorszervezet, az Iszlám Állam történetét, működési mechanizmusát.

Új színfoltot jelentett két, Paks erdélyi testvérvárosában, Kézdivásárhelyen élő képzőművész kiállítása. Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin egyaránt megkapta munkásságáért a Magyar Arany Érdemkeresztet, kiállításukat dr. Deák Ferenc, a kantai Nagy Mózes Elméleti Líceum magyartanára méltatta.

A Paksi Művészeti Fesztivál keretében nagysikerű rendezvényeket tartott a Pákolitz István Városi Könyvtár is. Reisinger János Mire jó a költészet című előadása lebilincselte a közönséget. Hétfőn pedig Grecsó Krisztián vendégeskedett a könyvtárban. Az érdeklődők adomákról, családi történetekről, a mában élő múlt szövevényes és felkavaró anekdotáiról hallhatott részleteket a József Attila-díjas író új, Jelmezbál című regénye kapcsán. És még mindig irodalom: Orbán György az Energetikai Szakközépiskola diákjainak tartott rendhagyó irodalmi órát, Lackfi János pedig a kulturális központban varázsolta el a közönséget.

A fesztivál azonban még koránt sem ért a végére. Változatos kínálatából április végéig szemezgethetnek a kultúra, a művészetek kedvelői. Pénteken és szombaton a Tűzvirág gálára várják a közönséget, ezt megelőzően a Paksi Képtárban a művészetek és a pénz lesz a téma, vasárnap művészetterápiás önismereti képzést tartanak, lesz még kamarazenei est, balett gála és végül egy bravúrosnak ígérkező előadás: Kövek a zsebben Rudolf Péterrel és Kálloy Molnár Péterrel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni