Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. Március 28. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nőtt tavaly a kivégzések száma

Nőtt tavaly a kivégzések száma

Ugrásszerűen nőtt tavaly a végrehajtott halálos ítéletek száma, elsősorban a több száz iráni és iraki kivégzés miatt, de a halálbüntetés hosszabb időtávot tekintve egyértelműen visszaszorulóban van - áll az Amnesty International (AI) által e büntetési formáról összeállított, csütörtökön Londonban kiadott éves világjelentésben.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, amely évtizedek óta küzd a halálbüntetés globális eltörléséért, 70 oldalas idei összefoglalójában kimutatta, hogy Kínát nem számítva legalább 778 elítéltet végeztek ki 2013-ban világszerte. Egy évvel korábban 682 kivégzés jutott az AI szakértőinek tudomására. A csütörtöki jelentés szerint a tavaly ismertté vált kivégzések közül legalább 369-et Iránban és legalább 169-et Irakban hajtottak végre. Ezzel e két ország a második és a harmadik helyre került a legtöbb halálos ítéletet végrehajtó államok sorában, a listát vezető Kína mögött.

Az Amnesty International a csütörtökön ismertetett világjelentésben közölte, hogy a tavaly végrehajtott halálos ítéletek általa dokumentált száma szándékosan nem tartalmazza a Kínában kivégzettekét, amely a szervezet szerint 'több ezer' lehetett.Az emberi jogi csoport felidézte, hogy már 2009-ben beszüntette a becslések közlését a Kínában végrehajtott halálos ítéletek számáról, mivel a kínai hatóságok ezt továbbra is államtitokként kezelik, és a megbízható adatok hiánya nem teszi lehetővé, hogy az AI hiteles minimumszámot közöljön a kínai kivégzésekről.

A rendelkezésre álló információk azonban erőteljesen arra utalnak, hogy Kínában sokkal több kivégzést hajtanak végre, mint a világ többi országában együtt - áll a jelentésben. Az Amnesty International adatai szerint tavaly 22 országban történtek kivégzések; egy évvel korábban a szervezet 21 olyan országról tudott, amelyekben halálos ítéleteket hajtottak végre. 'Ezeknek az értelmetlen, államilag támogatott gyilkosságoknak a hatalmas többségéért alig néhány ország felelős, és ezek nem tudják semmissé tenni a halálbüntetés eltörlésében eddig elért előrelépést' - fogalmaz a jelentéshez fűzött kommentárjában Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

A csütörtöki világjelentés szerint a tavaly tapasztalt visszalépés ellenére az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökken a halálbüntetéseket végrehajtó országok száma. Húsz éve 37 országban alkalmazták aktívan a halálbüntetést, tíz éve már csak 25-ben, és innen csökkent tovább a tavalyi 22-re a kivégzéseket végrehajtó országok száma az egy évvel korábbihoz mért emelkedés ellenére is - hangsúlyozza az elemzés.

Az Amnesty International adatai szerint mindössze kilenc olyan ország van a világon, amely az elmúlt öt év mindegyikében kivégzéseket hajtott végre.

Az Egyesült Államok továbbra is az amerikai földrész egyetlen országa, ahol még mindig alkalmazzák a halálbüntetést, Maryland lett ugyanakkor a 18. olyan szövetségi állam, amelyben formálisan eltörölték a halálbüntetést. Amerikában tavaly 39 elítéltet végeztek ki, néggyel kevesebbet, mint 2012-ben. A halálos ítéletek 41 százalékát Texasban hajtották végre - áll az Amnesty International csütörtöki átfogó elemzésében.

A szervezet szerint Európában és Közép-Ázsiában 2009 óta először egyetlen kivégzés sem volt. Európában egyedül Fehéroroszország büntető törvénykönyvében szerepelt még tavaly is a halálbüntetés lehetősége, de 2013-ban ebben az országban sem végeztek ki senkit - áll a jelentésben.

A világ nyolc vezető ipari hatalma alkotta országcsoport (G8) tagjai közül kettő, az Egyesült Államok és Japán alkalmazza továbbra is a halálbüntetést, ugyanakkor az ENSZ 193 tagállama közül tavaly már 173-ban nem hajtottak végre halálos ítéleteket - hangsúlyozza az Amnesty International.Salil Shetty főtitkár szerint a hosszú távú folyamat egyértelmű: a halálbüntetés a múlt részévé válik.

Az Amnesty International vezetője a csütörtöki világjelentésben felszólította azokat az országokat, amelyek 'még mindig gyilkosságokat hajtanak végre az igazságszolgáltatás nevében', hogy azonnali hatállyal hirdessenek moratóriumot a halálbüntetések végrehajtására, és vegyék fontolóra e büntetési forma eltörlését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez