Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 21. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ördögkarom – gyógynövény nagy hagyománnyal

Ördögkarom – gyógynövény nagy hagyománnyal

Az afrikai ördögkarom olyan gyógynövény, amelynek gyógyhatása a népi gyógyászatban régóta ismert. A szezámfélék családjából származik, és Dél-Afrika, Namíbia, Botswana szavannáin őshonos. Gyógyászatilag az ördögkarom föld alatti oldalgyökerei értékesek. Ezeket felaprítás után néhány napig szárítják a napon, majd további feldolgozásra kerülnek. Európában is létezik két növényfaj, amelyek az „ördögkarom” nevet viselik.

Az ördögkarom vérhígító tulajdonságokkal rendelkezik, és gyulladásgátló, duzzanatlohasztó, fájdalomcsillapító hatású. Enyhe fájdalmaknál az ördögkarom alkalmazható önmagában vagy kiegészítésképpen. Mivel a hatás csak 2-4 hét múlva érződik, az ördögkaromgyökér nem alkalmas akut fájdalmak kezelésére. Célszerű évente 2-3 kúrát végezni négy héten keresztül. Tinktúra, tea, por, kapszula, tabletta, kenőcs vagy ampulla formájában alkalmazzák az ördögkarmot krónikus hájfájásnál, reumatikus betegségeknél, íngyulladásoknál (pl. teniszkönyök), lumbágónál, isiásznál, ízületi porckopásnál, ízületi betegségeknél, emésztési panaszoknál és étvágytalanságnál, változókori panaszoknál, máj- és vesegyengeségnél, izomfeszüléseknél. Mivel mindenki különbözőképpen reagál az orvosságokra, bizonyos körülmények között mellékhatások léphetnek fel, pl. szédülés, fejfájás, gyomorfájdalom, hányinger, hányás és hasmenés. Ezek a mellékhatások azonban ritkák. Az ördögkarmot ne alkalmazzuk terhességnél, szoptatásnál, nyombél- és gyomorfekélynél.

Teakeverékként naponta háromszor készítsük el: 1-2 teáskanálnyi ördögkarmot öntsünk fel forró vízzel, és hagyjuk állni 5 percig. Ezután a teát szűrjük le, és kis kortyokban igyuk meg. Ha tartósan szeretnénk alkalmazni, 6 hét után tartsunk szünetet, hogy elkerüljük a nemkívánatos mellékhatásokat. A növény keserű íze miatt az alkalmazás leggyakoribb formája a kapszula. Külsőleges alkalmazásnál az ördögkarom kenőcs formájában vált be. Ezen a módon az övsömörre és a rosszul gyógyuló sebekre gyakorolt pozitív hatása mellett kezelhetők a krónikus bőrproblémák is, mint az ekcéma és a pikkelysömör. Tinktúrához a szárított gyökeret egy zárható üvegben alkohollal felöntjük, és 6 hétig állni hagyjuk. Ezután a tinktúrát leszűrjük, és egy sötét üvegbe áttöltjük. Naponta háromszor 10-50 cseppet szedhetünk belőle.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.