Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2023. Szeptember 02. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Országos tanévnyitó címmel tartottak demonstrációt a Kossuth Lajos téren civilek és szakszervezetek

Országos tanévnyitó címmel tartottak demonstrációt a Kossuth Lajos téren civilek és szakszervezetek

Országos tanévnyitó címmel tartottak demonstrációt civilek és szakszervezetek pénteken Budapesten, a Kossuth Lajos téren, hogy ezzel készüljenek fel a szeptember 15-i, demokrácia napi tüntetésükre.

Az Országos Közös Akarat (OKA) elnevezésű szerveződés első eseményeként meghirdetett demonstráción - amelynek főszervezője az Egységes Diákfront (EDF), a Civil Bázis és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) - a felszólalók arról beszéltek, hogy az oktatásban egyre súlyosbodnak a problémák, ezért meg kell változtatni az oktatáspolitikát, amihez a civilek és szakszervezetek összefogására van szükség.

Az EDF képviselője kijelentette: új, esélyteremtő tantervre van szükség, amely azt jelenti, hogy "nem hagyunk több ezer diákot hátra". Továbbá követelte, hogy hagyják békén a tanáraikat, ne a központból mondják meg, hogyan tanítsanak.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke arról beszélt, a civil egyesületeknek és szakszervezeteknek erősíteniük kell egymást közös céljaik elérésében. Céljaik között sorolta a kollektív jogokat és a "valódi sztrájktörvényt".

Tóth Tünde, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az oktatás érintő egyik fő problémaként a tanárhiányt jelölte meg, és azonnali lépéseket sürgetett a probléma megoldására.

A demonstráción ismertették az OKA lényegét, miszerint az egy szolidaritási platform, amelynek csatlakozó szervezetei kiállnak egymásért. Cél a kommunikáció, illetve a rendezvények egységesítése és koordinálása.

Az OKA azonnali 50 százalékos béremelést követel a pedagógusoknak, új, esélyteremtő alaptantervet, valamint azt, hogy legyen a sztrájk alapjog és "le a bosszútörvénnyel".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 09:54, csütörtök | Belföld

PM-államtitkár: könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

2024. Február 29. 09:47, csütörtök | Belföld

Csaknem kétszer annyian haltak meg januárban, mint ahányan születtek

Az előzetes adatok szerint 2024 januárjában 6650 gyermek született, és 11 723 ember halt meg; 2023 januárjához képest a születések száma 12, a halálozásoké 1,1 százalékkal csökkent

2024. Február 29. 06:00, csütörtök | Belföld

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban

Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése