Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Május 03. 08:33, kedd | Helyi
Forrás: teol.hu, Vida Tünde

Parasztolimpiát rendezett a település

Parasztolimpiát rendezett a település

Első ízben és nagy sikerrel rendeztek programot, köztük a parasztolimpia elnevezésű rendezvényt május elsejére a településen.

A falu lakóit és az érdeklődőket a sportpályára hívták, ez adta a helyszínt a főzőversenyhez és a parasztolimpiához, amely nevéhez hűen a paraszti élet hagyományaiból merítette feladatait és eszköztárát. Hét négyfős parasztbrigád állt rajthoz: két ácsbrigád, egy fiatal helyi családi és egy budapesti baráti társaság, a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Németkéri Vadásztársaság és a termelőszövetkezet is állított ki csapatot. A társaságokra elméleti kérdések – paraszttotó – mellett körbála gurítás, kukoricamorzsolás, fafűrészelés, petrencerúd-tartás várt, keresniük kellett „tűt” a szénakazalban, bizonyítaniuk, hogy jók a gumicsizma hajításban, létrafutásban, traktorhúzásban, sőt az asszonytolásban, talicskán szlalomban bekötött szemmel – tájékoztatott Nagy Anikó könyvtáros, művelődésszervező.

Az első helyezett egy fiatalokból álló ácsbrigád lett, akiket vándorserleggel és egy parasztcsomaggal jutalmaztak. A főzőversenyen a résztvevők bármilyen szabadon elkészíthető népi étellel nevezhettek. A zsűri elé öt étel került, ezek közül Hatala József főztjét találta legjobbnak. A díjazott szakács a vadásztársaság által felajánlott 20 kg szarvashúst készítette el a versenyzők és szurkolók számára. Rajta kívül két fiatal családi-baráti társaság, a táncosok és a helyi tsz gárdája versengett.

A rendezvény sikeréért – ami a visszajelzésekből és abból, hogy jövőre újra szeretnék meg rendezni nem kétséges – sokan összefogtak. Az önkormányzat, a termelő szövetkezet, a vadásztársaság és Babarik György helyi bortermelő mellett a Német Kisebbségi Önkormányzat és az általános iskola is az ügy mellé állt. Nagy Anikó hangsúlyozta jövőre is lesz parasztolimpia ahova a vidéki nevezőket is várják. Az ígérte új, szórakoztató feladatokkal készülnek és szigorúbb lesz az értékelés az ideinél.

Címkék: németkér, paks

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni