Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2020. Július 30. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Romániában az 1200-at közelíti a napi koronavírus-esetszám

Romániában az 1200-at közelíti a napi koronavírus-esetszám

Romániában az 1200-at közelíti az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma,

a fertőzési gócok túlterhelt kórházaiban kialakult személyzethiány pótlása érdekében a szaktárca a héten megkezdi orvosok és ápolók ideiglenes áthelyezését.

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 1182 embernél mutatták ki a koronavírust. Romániában nyolcadik napja meghaladja az ezret a napi esetszám, de az utóbbi napokban már nem gyorsult tovább az ismert fertőzések üteme.

Ez a járvány tetőzését is jelezheti, de azzal is összefüggésben állhat, hogy az országban nem nőtt a fertőzések terjedésének ütemében a tesztelési kapacitás. A laborkapacitások jelentős részét - több mint egy harmadát - nem az orvosi javallatra, hanem a külföldi nyaralásra készülők saját kezdeményezésre végzett mintavételek kiértékelése köti le.

Naponta átlagosan 22 ezer koronavírus-tesztet végeznek, amelyek mintegy 5 százaléka bizonyul pozitívnak.

Szerdán újabb 30 halálesetet jelentettek, és meghaladta a 19 500-at az ismert aktív esetek száma. Közülük csaknem hétezren vannak kórházban, 377 koronavírus-fertőzött pedig intenzív ápolásra szorul.

Mivel a járvány főleg a fővárosban és a Bukarest északi szomszédságában található megyékben terjed, ezekben a térségekben helyhiány alakult ki a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházak intenzív terápiás részlegein.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a súlyos állapotban lévő betegek utaztatása kockázatos lenne, ezért inkább a fertőzési gócokban igyekeznek növelni a kezelési kapacitást az újonnan épített moduláris kórházak beüzemelésével, és a meglévő férőhelyek Covid-19-es kórházzá minősítésével.

Elmondása szerint egyelőre nem a műszaki felszerelésben - lélegeztető gépekben, intenzív terápiás ágyakban -, hanem a speciális felszereléseket működtető szakszemélyzetben van hiány.

Bár a múlt héten hatályba lépett karanténtörvény értelmében a járvány miatt leterhelt járványkórházak személyzethiányát elsősorban a szaktárca által előzetesen nyilvántartásba vett önkéntesek mozgósításával kell megoldani, nagyon kevés önkéntes jelentkezett, ezért elkerülhetetlen lesz az orvosok és ápolók áthelyezése a kevésbé fertőzött térségekből - közölte.

A miniszter szerint már a héten megkezdik az egészségügyi személyzet rendeleti úton történő ideiglenes - legfeljebb 30 napos - áthelyezését. Nelu Tataru azonban felhívta a figyelmet: a járványt nem a kórházakban, hanem a fertőzés terjedését megakadályozó óvintézkedések fegyelmezett betartásával lehet csak legyőzni.

Címkék: koronavírus, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni