Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2023. Június 16. 08:58, péntek | Életmód
Forrás: mti

Romániában jóváhagyták a közel félezer medve kilövését engedélyező megelőzési kvótát

Romániában jóváhagyták a közel félezer medve kilövését engedélyező megelőzési kvótát

Miniszteri mandátuma utolsó napján, Tánczos Barna leköszönő romániai környezetvédelmi miniszter aláírta a közel félezer védett barnamedve kilövését engedélyező megelőzési kvótáról szóló miniszteri rendeletet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) leköszönő tárcavezetője - akinek csütörtök volt az utolsó munkanapja miniszterként -, erről késő este számolt be közösségi oldalán. Mint írta, az aláírt miniszteri rendelet szerint 426 barnamedvét megelőzési céllal, újabb 55 példányt pedig beavatkozási céllal lehet kilőni.

Tánczos Barna hangsúlyozta: az RMDSZ tagjaként az elmúlt 905 nap kormányzás során csapatával azon dolgozott Bukarestben, hogy megvédje az emberek életét és javait, és hosszú távon megnyugtatóan rendezze az emberek és medvék együttélését, szakmai alapokra helyezze a medvepopuláció szabályozását Romániában. Emlékeztetett, hogy Székelyföldön 2016 óta egyre jobban veszélyeztetik az emberek testi és anyagi biztonságát az elszaporodott medvék.

"Ma, a miniszteri mandátumom utolsó napján, megtettük az utolsó lépést, aláírtam azt a rendeletet, amellyel a medvepopuláció kezelését szolgáló törvénycsomag teljessé válik" - fogalmazott a lemondott környezetvédelmi miniszter.

Mint írta, a megelőzési és beavatkozási célú vadászatról szóló rendeletet az aláírás után továbbította a román tudományos akadémiának és a vadászati tanácsnak véleményezésre, ezután jelenik meg a hivatalos közlönyben.

Romániában néhány hete bocsátották közvitára a medvetámadások megelőzéséről szóló, a civil szervezetek által élesen bírált miniszteri rendelet tervezetét, amely 426 példány megelőző kilövését engedélyezi.

A tárca által korábban ismertetett felmérés szerint az országban 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma. A vadásztársaságok jelentései szerint az állatok egyre gyakrabban tűnnek fel olyan térségekben is, amelyek nem számítanak optimális élőhelyüknek, nemrég a dél-romániai Olt megyében láttak medvét.

Fotó: Pixabay

Címkék: erdély, medve

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 01. 08:22, péntek | Életmód

A nemzeti demenciaprogramban a betegségre és megelőzésére is fel kívánják hívni a figyelmet

A nemzeti demenciaprogrammal a betegségre és annak megelőzésére kívánják felhívni a figyelmet - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

2024. Február 29. 13:53, csütörtök | Életmód

A korai csonthéjasokat veszélyezteti a jövő héten érkező lehűlés és fagy

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, a növények a tavaszt érezve fejlődésnek indultak, de a jövő hét közepén előre láthatólag lehűlés és fagy érkezik, ami veszélyezteti a korai csonthéjasokat

2024. Február 28. 06:00, szerda | Életmód

Magyarország elérte a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt

Magyarországon az ipari méretű napelemparkok és a háztartások együtt elérték a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt - jelentette be az energiaügyi miniszter Kalocsán.

2024. Február 27. 14:32, kedd | Életmód

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Csádba utaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakemberei, valamint civil orvosok csoportja egy humanitárius segítségnyújtó program keretében - hangzott el a TV2 reggeli műsorában.