Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Szeptember 07. 06:00, szerda | Helyi
Forrás: teol.hu, fotó: futes-gazszereles.hu

Tolna megyében is elkélne több szakember

Tolna megyében is elkélne több szakember

Míg néhány éve elsősorban a munkanélküliség, ma már a munkaerőhiány is problémát okoz Az egész országot érintő gond természetesen szűkebb hazánkat sem kerüli el, Tolna megyében is „felütötte fejét” a szakemberhiány.

A munkaerőhiány olyan súlyosan veszélyezteti a vállalkozások versenyképességét, hogy azonnali megoldásokra van szükség – jelentették ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. A tanácskozáson a munkaadók és a munkavállalók képviselői Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részvételével vitatták meg a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége közelmúltban nyilvánosságra hozott összesítését a munkaerőhiány okairól és kezeléséről. Az Ipartestületek Országos Szövetsége elnöke, Németh László az MTI-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy a szakképzett munkaerő hiánya már a kisiparosokat is elérte. A szakemberhiány elsősorban a fémiparra, az építőiparra jellemző, de érinti az egész kisipart. A szeszélyes időjárás mellett a krónikus munkaerőhiány okozta a legfőbb gondot az idei nyári szezonban a Balatonon is – áll egy a szezont értékelő összegzésben.

Munkaerőhiányról beszélt Ács Rezső, Szekszárd polgármestere is a megyenapi ünnepi közgyűlésen, de felvetette ezt a problémát az Energetikai Szakközépiskola jubileumán Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója és a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara családi napján is szóba került a téma, a kamara elnöke, dr. Fischer Sándor lapunknak nyilatkozva ezt nevezte a legégetőbb gondnak.

– A jelen és a jövő közös kihívások elé állítja a településeket. Mindenki küzd az elvándorlás, a szakemberhiány problémáival. Mindannyian azt szeretnénk, ha a fiatalok helyben maradnának és otthon képzelnék el a jövőjüket. Ehhez jó szakmára, munkahelyekre és letelepedési lehetőségekre van szükség. A fejlesztési programok kiemelt területe ezért a szakképzés kérdése. Szekszárd már egy évvel ezelőtt megkötötte azt a megállapodást a Szakképző Centrummal, ami ezt a kérdést hivatott kezelni, nemcsak Szekszárdon, hanem a megye teljes területén. A megállapodás egyik célja, hogy növeljük a szakképzésben részt vevő fiatalok és felnőttek létszámát. Másik kiemelt cél, hogy a közeljövőben a megyében megvalósuló atomerőműbővítés biztosította lehetőségeket ki tudjuk használni, a várható kihívások ne érjenek felkészületlenül bennünket. A bővítés az egész megyének, minden településnek, minden itt élőnek óriási lehetőségeket tartogat – fogalmazott Ács Rezső, a megyeszékhely polgármestere a vármegyeházán a megyenapi ünnepi közgyűlésen.

A szakemberhiány ha enyhén is, de az atomerőműben is érezhető. – Mi itt Pakson örülhetünk, hogy van egy van egy olyan szakközépiskolánk, amely biztosítja számunkra a szakember-utánpótlást – fogalmazott Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: míg Magyarországon már markánsan jelentkezik a szakemberhiány, addig náluk még éppen csak érezhető. A következő tíz évben több ezer ember képzésére lesz szükség az 5-6. blokk megépítéséhez és üzemeltetéséhez. Ez nemcsak az ESZI-re, hanem minden képző intézményre nagy feladatot ró.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.