Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Október 14. 08:45, péntek | Helyi
Forrás: TMKI

Új gépjárműfecskendővel gazdagodott a paksi tűzoltóság

Új gépjárműfecskendővel gazdagodott a paksi tűzoltóság

A Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából rendezett ünnepséget a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tegnap délután Pakson, az Erzsébet Nagyszálló mögötti parkolóban.

Az ünnepség keretén belül vette át a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság az új gépjárműfecskendőt.

Az ENSZ és annak környezeti katasztrófákkal foglalkozó programja, a Nemzetközi Katasztrófacsökkentési Stratégia a természeti katasztrófákat globális problémának tekinti, ezért már az 1990-es években ajánlásokat dolgozott ki és nemzetközi összefogást sürgetett a természeti katasztrófák megelőzése és pusztító hatásuk csökkentése érdekében. A nemzetközi szervezet minden évben október második szerdáján a Katasztrófák Csökkentésének Világnapján emlékezik meg a természeti és civilizációs katasztrófák áldozatairól, és igyekszik ráirányítani a figyelmet a katasztrófák okaira.

Az ünnepségen dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató mondott ünnepi beszédet, melyben hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedekben határozottan növekedett mind a természeti katasztrófák, mind azok áldozatainak száma. Míg 1990-ben 261 természeti katasztrófa történt, addig napjainkban ez a szám több mint félezerre emelkedett, ami azt is jelenti, hogy egyre több ember van kitéve az ilyen veszélyeknek. A legtöbben azt gondoljuk, hogy velünk ez nem történhet meg, de az igazság az, hogy nincs a világnak olyan pontja, ahol egyén és közösség ne lenne kitéve katasztrófaveszélynek. Ilyen veszélyek mindenhol fenyegetnek, de megelőzésükre, kezelésükre, elhárításukra az országok nem egyformán vannak felkészülve. Hazánkban 2012. január 1-jétől egységes országos hatáskörű rendvédelmi szerv alakult, melynek alapvető rendeltetése a magyar lakosság élet- és vagyonbiztonságának, a nemzetgazdaság és a kritikus infrastruktúra elemek biztonságos működésének védelme, amely kiemelkedően fontos közbiztonsági feladat. Az igazgató elmondta, hogy a katasztrófavédelem fő feladata a katasztrófák hatósági megelőzése; a bekövetkező polgári veszélyhelyzetekben a mentés végrehajtása; a védekezés megszervezése és irányítása; a káros következmények felszámolása; a helyreállítás-újjáépítés megvalósítása. A katasztrófavédelem területi szerveként az igazgatóság és helyi szervei a védelemi igazgatási, a társ rendvédelmi és közigazgatási szervekkel, önkormányzatokkal és nem utolsó sorban az önkéntes és civil szervezetekkel szorosan együttműködve végzi e feladatát.

Dr. Balázs Gábor szerint ez a nap kiváló alkalom arra, hogy megemlékezzünk a világot és hazánkat sújtó katasztrófák áldozatairól, a veszélyhelyzetek felszámolásában résztvevő hivatásos és civil polgárok áldozatos munkájáról. Ezért ebből az alkalomból az igazgató elismerésben részesítette azokat, akik munkájukkal, emberségükkel, tenni akarásukkal az elvárhatónál többet tettek Tolna megye katasztrófák elleni védelméért. (Az elismerésben részesültek névsorát itt találja.)

Szeptember 15-én, a BM Heros fennállásának tizenötödik évfordulóján tartott ünnepségen tizenöt új, hazai gyártású HEROS AQUADUX-X 4000-es gépjárműfecskendőt adtak át, melyből egy Tolna megyébe került. Az új gépjárműfecskendő mától a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság járműparkját gazdagítja, növelve ezzel Paks és környéke lakosságának biztonságát. Az új gépjárműfecskendő indítókulcsát Gaszner Róbert tű. alezredes, a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka vette át dr. Balázs Gábor igazgatótól.

Az ünnepség alkalmával Hirt Ferenc országgyűlési képviselő is ünnepi beszédet mondott, mely során méltatta a magyar gyártású tűzoltófecskendőt, és elmondta, hogy a kormány egyik kiemelt célja, hogy minél több ehhez hasonló szer készüljön és álljon „hadrendbe”, hogy a szakszerű segítség a lehető leghamarabb megérkezhessen oda, ahol szükség van rá. A tűzoltóknak pedig azt kívánta, hogy minél kevesebbszer kelljen riasztáshoz vonulniuk vele.

Sós Mihály, a Special Textile-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója Gemenc Önkéntes Mentőcsoport részére egy Airshelter típusú sátrat adományozott. A Trendline TL-30 típusú, fém szerkezeti elemektől mentes, levegővel töltött bordázatú sátor veszélyhelyzetekben is jól használható, felállítása minimális humán erőforrást igényel, két ember kevesebb, mint öt perc alatt össze tudja állítani.

Szabó Tamás, a TÜK Tűz- és Munkavédelmi Bt. ügyvezető igazgatója pedig egy –egy TOM-TOM navigációs rendszert ajánlott fel Tolna megye mindhárom hivatásos tűzoltóságának.

Az ünnepséget követően az érdeklődők és a meghívott vendégek megtekinthették a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárműveit, köztük az új Rába fecskendőt, az Atomerőmű Létesítményi Tűzoltóság bevetés irányítási gépjárművét, a Paksi Önkéntes Mentőszervezet eszközeit, valamint a most átadott sátrat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.