Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Február 12. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI/MTI/Koszticsák Szilárd

Újabb AstraZeneca-vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra

Újabb AstraZeneca-vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra

Újabb AstraZeneca-vakcinamennyiség érkezett Magyarországra, a szállítmány 45 600 adagot tartalmaz, amely 22 800 ember oltására elegendő.

Az AstraZeneca Kft. csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Európai Unióban és Magyarországon is január végén engedélyeztetett, koronavírus elleni oltóanyaggal első körben a szív- és érrendszeri, tüdő- és vesebeteg, a magas vérnyomásban szenvedő, a daganatos és a transzplantált 60 év alattiakat oltják be.

Az első, 40 800 adag oltóanyagot tartalmazó AstraZeneca-vakcinaszállítmány múlt pénteken érkezett Magyarországra. Március végéig pedig összesen több százezer vakcina várható - tették hozzá.

Mint írták, az első eredmények szerint az AstraZeneca-vakcina akár 67 százalékkal képes csökkenteni a vírus továbbadását is. Az oltóanyagot szokványos betegellátási körülmények között is be lehet adni, hiszen normál hűtött körülmények, 2-8 Celsius-fok között lehet tárolni, szállítani és kezelni, a gyártást követően legalább 6 hónapon keresztül.

Az Egyesült Királyságban folytatott klinikai vizsgálat részeredményei szerint az AstraZeneca-vakcina hatékonysága 75 százalékos a brit típusú koronavírus-variáns ellen - emelték ki.

Tudatták: a The Lancet című folyóiratban február 5-én megjelent eredmények 120 eset feldolgozása alapján születtek, amelyeknek mintegy harmadát az új variáns okozta. A hatékonyság hasonló volt mind az eredeti, mind az új mutáns törzs esetén.

A vakcinával kapcsolatos további adatokat, például a dél-afrikai koronavírus-variáns elleni hatékonyságról továbbra is gyűjtik a folyamatban lévő klinikai vizsgálatokban - tették hozzá.

A közlemény szerint az AstraZeneca továbbra is együttműködik a kormányzatokkal és a nemzetközi szervezetekkel, hogy a világjárvány idején önköltségi áron, mindenkinek hozzáférhető oltóanyagot juttasson el az emberekhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során