Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Augusztus 06. 18:09, péntek | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Ukrajnában is egyre terjed a delta variáns

Ukrajnában is egyre terjed a delta variáns

Ukrajnában is egyre terjed a koronavírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta variánsa, amelyet már csaknem 150 betegnél igazoltak

- hozta nyilvánosságra Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese.

Egy rádióinterjúban kifejtette, hogy míg pár héttel ezelőtt még csak 17 esetnél erősítették meg a laboratóriumi vizsgálatok a vírus delta variánsát, addig mostanra már 143-at regisztráltak. Területileg a legtöbb esetben a nyugati országrészben Voliny, Ternopil, Ivano-Frankivszk megyékben, délen Odessza megyében, valamint a fővárosban, Kijevben igazolták.

Az egészségügyi minisztérium Ternopil megyei regionális betegségmegelőzési központja az UNIAN hírügynökség szerint arról számolt be, hogy a régióban 94 pozitív mintából 52-nél a vírus delta variánsát azonosították. Korábban a megyében túlnyomórészt a brit vírusváltozat terjedt.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy péntek reggeli tévéműsorban ígéretet tett arra, hogy a szokott módon folyhat az oktatás szeptembertől minden olyan iskolában, amelyben a pedagógusok legalább 80 százaléka felvette a védőoltást, még akkor is, ha az adott régió a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, "vörös" besorolásba kerül. Hozzátette, hogy ugyanez vonatkozik a kulturális intézményekre. A dél-ukrajnai Herszon megyében azonban az iskolák zömében bizonyosan távoktatásban indul el a tanítás szeptemberben, mert rendkívül kevés pedagógus van beoltva. Az iskolák kevesebb mint húsz százalékában teljesítették eddig a beoltottságra vonatkozó előírást - írta az UNIAN.

A hírügynökség adatai alapján Ukrajnában fokozatosan gyorsul az oltási kampány, az elmúlt héten 15 százalékkal több védőoltást adtak be, mint a megelőző héten, átlagosan napi 117 ezret. A lakosság átoltottsága viszont még mindig jóval alulmarad az európai országokétól, ahol már az első dózist a lakosok fele megkapta, míg Ukrajnában ez csupán 9,5 százalék.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint eddig 3 953 542-en kapták meg valamely védőoltás első, 2 284 166-an pedig már a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Csütörtökön 167 383 embert oltottak be az országban, ami új rekordnak számít.

Az Állami Turisztikai Fejlesztési Ügynökség javasolta a szállodáknak, hogy az ott dolgozó alkalmazottak vegyék fel a védőoltást. Azok a szállodák, amelyekben a teljes személyzet be van oltva, privilégiumokkal járó "biztonságos hotel" minősítést kapnak.

Ukrajnában a héten ismét napról napra gyorsult a járvány terjedése: péntekre a hivatalos adatok szerint 1081-gyel 2 257 478-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 16-tal 53 065-re. Eddig 2 189 293-an gyógyultak meg, ugyanakkor az aktív betegek száma tovább nőtt csaknem hatszázzal, meghaladva a 15 ezret.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése